Vragen? neem gerust contact met ons op via 023-5581528 of [email protected]

IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Goed nieuws! Na IJsheiligen, van 11 tot en met 14 mei, is het doorgaans echt afgelopen met de kans op nachtvorst en kun je met een gerust hart je kuipplanten, potplanten en kwetsbare zaailingen buiten zetten. Mocht je dat niet al stiekem gedaan hebben. Ons tuincentrum in Vijfhuizen, Hillegom, IJsselmuiden en Zeewolde geeft je graag tips om je gekoesterde planten optimaal het nieuwe tuinseizoen in te laten gaan en om je binnen voorgezaaide bloemen, groenten en kruiden de best mogelijke start te geven. Tijd om de bloemetjes buiten te zetten!

Maak je kuip- en potplanten terras- en balkonklaar

Vroeger werden kuipplanten in de winter in een serre of oranjerie gezet om ze daar te laten overwinteren. Dat waren vooral vorstgevoelige, mediterrane soorten, zoals citroen- en sinaasappelboompjes en exotische palmen. Tegenwoordig bedoelen we met 'kuipplanten' vooral mediterrane struiken en klimplanten, zoals oleander, olijf, laurier, bougainville, Mandevilla en mannentrouw (Plumbago). Dit zijn mooie, maar vorstgevoelige planten die je in de schuur, garage, kas of in een onverwarmde kamer moet laten overwinteren, net zoals bijvoorbeeld de potgeranium (Pelargonium) en fuchsia. Daarom plant je ze in een 'kuip' of grote bak of pot in plaats van in de volle grond, want dan kun je ze (relatief) makkelijk verplaatsen

Na IJsheiligen zou er geen sprake meer moeten zijn van nachtvorst, maar houd de weersverwachting goed in de gaten. Kleine en jonge planten kun je bij nachtvorst het best ’s nachts weer binnen zetten. Grote, volwassen kuipplanten als de oleander en laurier kunnen best een beetje nachtvorst hebben. Het belangrijkst is dat het temperatuurverschil tussen de overwinterplek en de buitenplek van je kuip- en potplanten niet te groot is. Dat betekent dat je ze moet laten 'afharden'.

Stappenplan voor je kuip- en potplanten

  • Haal je planten op een bewolkte, regenachtige dag uit de winterstalling. Zet ze niet meteen in de volle zon, want dan kunnen de bladeren verbranden.
  • Knip slappe stengels af en verwijder verdord of ziek blad.
  • Verwijder zo veel mogelijk van de oude grond en vervang deze door een nieuwe laag potgrond, vermengd met langwerkende meststoffen.
  • Staat de plant al jaren in dezelfde kuip of pot? Zet deze dan in een iets grotere pot, gevuld met verse potgrond en langwerkende meststoffen.
  • Geef de planten regelmatig water en speciale, vloeibare voeding.

Zaailingen naar buiten

Heb je de vensterbank vol staan met voorgezaaide zomerbloeiers, zoals Afrikaantjes, goudsbloemen, kattensnor (Cleome) en siertabak (Nicotiana), kruiden zoals peterselie, basilicum en tijm of groenten zoals tomaat en paprika? Om deze te laten wennen aan het frisse buitenleven moet je ze – net als de kuip- en potplanten die je binnen hebt laten overwinteren – ‘afharden’: laat ze elke dag wat langer buiten staan. Zet ze eerst een uur of drie buiten, op een beschutte plek en niet meteen in de volle zon. Vanaf 15 mei kunnen ze zeker buiten blijven, ook ’s nachts. Zet ze in een grotere pot of plant ze in de volle grond.

Mocht je nog geen kuip- of potplanten hebben, dan is nu het moment ze bij ons tuincentrum in Vijfhuizen, Hillegom, IJsselmuiden en Zeewolde of via onze webshop te kopen. Er is volop keuze en je fleurt je terras en balkon er in een handomdraai mee op. En je kunt nu ook heel veel eenjarige bloemen, kruiden en groenten ter plekke in de volle grond zaaien. Kijk dus meteen even bij ons sortiment zaden en zadenmengsels, waaronder die voor bij- en vlindervriendelijke bloemen.